ZNÁTE RADY ŠÉFKUCHAŘE NA TEN NEJLEPŠÍ GULÁŠ?

Nepodceňte vhodný výběr a přípravu surovin

Guláše jsou klasikou, která nikdy nezklame. Chutnají totiž každému. A i když nejsou zase až tak složité na přípravu, existuje řada osvědčených triků, díky kterým bude výsledná chuť naprosto dokonalá. Guláš můžete uvařit téměř z jakéhokoliv masa, ale na ten pravý hovězí guláš je tou nejvhodnější surovinou kližka.

Cibuli dejte čas

  • Víte, že je lepší použít poměr cibule a masa 2:3, tedy ve prospěch masa? Příliš cibule způsobí zbytečně sladkou chuť guláše.
  • Důležité je, aby se cibule smažila, nikoliv dusila. Je však třeba ji dělat pomalu, aby zkaramelizovala a ve výsledku měla zlatohnědou barvu.
  • To vám zabere asi půl hodiny, ale pro správnou barvu a chuť guláše je to však stěžejní.

Maso nechte zatáhnout

  • Neméně důležitá je pak i správná úprava masa, které si nakrájejte na přibližně stejně velké kusy.
  • Aby bylo maso ve výsledku šťavnaté, je nutné ho nechat takzvaně zatáhnout.
  • Což znamená zprudka ho opéci ze všech stran. Nebojte se nechat ho zlehka „přichytit“ na dno hrnce. Vše se při následném dušení odvaří a dodá to výslednému pokrmu chuť.

Použijte kvalitní koření

  • Základním kořením do guláše jsou sůl, pepř a samozřejmě kvalitní sladká červená paprika.
  • Papriku je nejlepší rozpustit v tuku, to znamená, že ji přidáte k již orestované cibulce.
  • Krátce ji zasmahněte, aby se rozvoněla, ale dejte pozor na to, aby se nepřipálila.
  • Připálená paprika zhořkne, čímž si guláš zkazíte.
  • Z dalšího koření by neměly chybět česnek a majoránka.
  • Ke zvěřině se pak hodí bobkový list, nové koření a jalovec.

Správně zahustěte

  • Pravý guláš se nezahušťuje, té správné hustoty dosáhne rozvařením cibule.
  • Někdy ale špatně odhadneme množství tekutiny a je potřeba zahustit.
  • Můžeme použít nastrouhanou bramboru, starší chlebovou kůrku nebo měkkou střídku.
  • Kromě chlebových drobečků můžeme guláš zahustit moukou rozmíchanou ve studené vodě nebo jíškou.
  • Mouku i jíšku musíme důkladně provařit.