Rady a tipy, pomocí kterých vykouzlíte osvěžující letní drinky

K přípravě koktejlu potřebujete správný recept, kvalitní suroviny a dobrou techniku. Seznámíme vás se základními kroky a technikami potřebnými k tomu, abyste mohli začít připravovat koktejly sami.

Přečtěte si pečlivě recept na koktejl a ujistěte se, že jste obeznámeni s technikou a máte všechny potřebné ingredience.

Vyberte si správné pomůcky a koktejlové sklo

Kvalitní nádobí je základem pro úspěšné míchání koktejlů. Mějte připravené nápojové míchačky, šejkr, sítko a odměrku (jigger). Vybírejte také kvalitní skleněné nádoby a mixovací poháry. Barmani se striktně drží toho, do jaké sklenice jaký nápoj servírovat, ale doma můžete pochopitelně improvizovat.

Pamatujte však, že rozlišujeme tzv. short drinky a long drinky. Short drinky jsou silnější, hutnější a servírují se do menších sklenic. Long drinky jsou převážně sladké, osvěžující a obsahují větší množství nealkoholických šťáv a sirupů. Když už jste si dali práci s přípravou perfektního koktejlu, byla by škoda jej naservírovat do obyčejné sklenice, a nenechat ho plně vyniknout

Sledujte poměry ingrediencí

Častou chybou při míchání koktejlů je nalévání jednotlivých surovin od oka. Správný poměr ingrediencí je klíčový pro vytvoření chutného a vyváženého koktejlu. Ani profesionální barmani nenalévají suroviny od oka, ale pečlivě je odměřují. K tomu slouží jigger, barmanská odměrka. Díky tomu mají všechny složky správný poměr a výsledkem je vyvážený drink.

Ideální poměr ingrediencí používaných v koktejlech je 2:1:1 a setkáte se s ním téměř u všech legendárních koktejlů – od Daiquiri až po Margaritu. V praxi to znamená, že použijete dvě části alkoholu, jednu sladkou a jednu kyselou část. Dodržováním tohoto poměru neuděláte krok vedle ve výsledné chuti známých drinků, ale zároveň jej můžete použít i jako výchozí bod při vytváření vlastních receptur.

Led k drinkům neodmyslitelně patří

Výjimečně se sice můžete setkat i s drinky podávanými při pokojové teplotě, ale to nic nemění na tom, že drtivá většina drinků se podává na ledu, a má to svůj důvod. Pokud byste do klasického koktejlu dali pouhé dvě kostičky ledu, které se okamžitě promění ve vodu, výsledek by vám asi nechutnal ani kdybyste použili alkohol té nejvyšší kvality. Vždy proto dejte tolik ledu, kolik se vám vejde do sklenice. S větším množstvím ledu zůstane nápoj chladnější a bude se pomaleji ředit vodou. Což znamená, že drink bude po celou dobu studený a chutný.

Pokud chcete své domácí koktejly posunout ještě o level výš, doporučujeme sklenice před servírováním nachladit. Buď je vložte na 20–30 minut do mrazáku, nebo je naplňte ledem a chvíli ho v nich ponechejte. Nezapomeňte pak scedit přebytečnou vodu – jako ideální pomocník se osvědčí barmanské sítko.

K důležitým ingrediencím při přípravě mnoha koktejlů patří také perlivá voda

Ta samozřejmě nepatří do šejkru, ale připravený koktejl s ní pouze doléváme. Přestože je chuťově neutrální, koktejlu dodá osvěžující šumivou texturu, kterou chuťové pohárky rozhodně zaznamenají. Klíčová je v tomto případě její teplota. Úkolem ledu je udržovat koktejl chladný i ve sklenici, proto je třeba, abychom ho dolévali pouze dobře vychlazenou perlivou vodou. Ta by zároveň měla být nasycena na maximum, aby si i po promíchání a kontaktu s ledem zachovala svoji perlivost.

Míchané, ale jak se patří!

Správná technika míchání koktejlů je důležitá pro jejich dokonalé smísení. V případě koktejlů, které obsahují šumivou složku, jako je například šampaňské nebo sodovka, je lepší tuto složku přidat až na závěr míchání. Míchání provádějte energicky, ale ne až příliš, aby se ingredience dobře promísily, ale zároveň neztratily svou texturu.

Protřepávání v shakeru: s ledem i bez

V prvním případě vložíme ingredience do šejkru naplněného ledem a prudce je protřepeme, tak aby se směs nejen ochladila, ale také provzdušnila a zředila – tento postup dokáže výrazně zmírnit pocit pálivosti z lihovin použitých v koktejlu. Protřepávání drinků bez ledu se také říká dry shake. Nejčastěji se využívá u koktejlů obsahujících smetanu nebo vaječné bílky, protože právě dry shaking umožňuje, aby se ingredience samy o sobě lépe provzdušnily, což koktejlům dodává lehčí pocit v ústech.

Experimentujte s přísadami

Koktejly jsou skvělou příležitostí k experimentování s různými přísadami a chutěmi. Otevřete dveře inspiraci a vyzkoušejte různé nové kombinace. Přidávání čerstvého ovoce, bylinek či sirupů může přinést do vašich koktejlů zajímavé nuance a obohatit jejich chuťový profil. Nebojte se být kreativní a objevovat nové přístupy k míchání koktejlů.

A rada na závěr? Nešetřete na surovinách, nebude to pak ono!

Investice do surovin se vám rozhodně vyplatí a vrátí v chuti drinku. A nemáme teď na mysli jen alkohol, ale také likéry, sirupy, limonády nebo čerstvé citrusy. Zejména chuť čerstvě vymačkané šťávy z citronu nebo limetky nikdy nenahradíte průmyslově vyrobenou citronkou.