3 recepty pro luxusní silvestr

Osvěžte váš každoroční jednohubkový repertoár něčím speciálním. Zakončete rok vydařenou silvestrovskou oslavou s těmito velkolepými recepty.
Pokud raději chcete vsadit na něco jednoduššího, vyzkoušejte recept na plněná vejce natvrdo s avokádem. Recepty na pečené šneky a domácí husí játra jsou časově náročnější, ovšem nemusíte se jich zaleknout.

ŠNECI PO BURGUNDSKU

Šneci po burgundsku
Doba přípravy: 40 hodin

Legumes
Porce: 8

Suroviny

  • 8 tuctů hlemýžďů
  • 750 ml bílého burgundského vína
  • 500 ml vinného octa
  • 500 g soli
  • Pepř
  • 200 g mrkve
  • 100 g řepíkatého celeru
  • 100 g cibule
  • Svazek bylin (tymián, bobkový list, petržel)
  • 9 stroužků česneku
  • 800 g másla
  • 150 g šalotky
  • 100 g listové petrželky
  • 50 g strouhanky

Krok za krokem

  1. Bylinkové máslo
  2. Smíchejte změklé máslo s nadrobno nasekanou šalotkou, petrželkou a česnekem.
  3. Osolte a opepřete a přidejte strouhanku.
  4. Opláchněte hlemýždě vodou a odstraňte bílou zátku.
  5. Naložte do soli a octa po dobu 10 hod.
  6. Hlemýždě poté očistěte a vařte ve vroucí vodě 30 min.
  7. Vyjměte hlemýždě z ulit, odstraňte vnitřnosti a opět očistěte.
  8. Vařte ve víně s cibulí, mrkví, celerem, bylinkami, česnekem, solí a pepřem cca 3 hod.
  9. Ulity zvlášť omyjte a odstraňte nečistoty.
  10. Vařte ve vodě po dobu 30 min.
  11. Vychladlé ulity potřete změklým bylinkovým máslem.
  12. Dovnitř vložte vařené hlemýždě.
  13. Máslem pomocí lžičky ulitu uzavřete.
  14. Vše pečte v troubě vyhřáté na 150°C cca 25 minut.
  15. Dejte pozor, aby se máslo neškvařilo.

domácí brioška s pěnou foie gras a lanýžem

Domácí brioška s pěnou z Foie gras a lanýžem

Suroviny

  • 200 g polohrubé výběrové mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 115 g 1,5% mléka
  • 10 g cukru krupice
  • 2,5 g soli kamenné
  • 75 g žloutků
  • 50 g 82% másla
  • 30 g chlazených husích jater Foie gras
  • 105 g portského vína Dalva Ruby
  • 5 g soli Maldon
  • 0,2 g celého černého pepře Metro Chef
  • 10 g čerstvého lanýže
  • 5 g shisso bylinek

Krok za krokem

  1. Upečte žemličky.
  2. Připravte Foie gras.
  3. Čerstvé lanýže nakrájejte na 1,5 mm silné plátky.
  4. Kulatým vykrajovátkem vytvořte kolečka.
  5. Ty přidejte na pěnu z jater.
  6. Servírujte s kousky lanýže, shisso bylinkou a čerstvě mletým pepřem.

Jak na žemličky?

  1. Do trouby vlažného mléka přidejte mouku, cukr a droždí a smíchejte.
  2. Směs přikryjte utěrkou a nechte v teple (cca 35°C) vykynout v kvásek.
  3. Do mísy prosejte mouku.
  4. Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek cukru, sůl a kvásek.
  5. Za postupného přilévání mléka vypracujte těsto (trvá cca 15 minut).
  6. Zvedejte mezitím vařečkou těsto, aby se tam dostal vzduch (těsto by nemělo ke konci lepit).
  7. Těsto mírně posypte moukou a opět nechte vykynout.
  8. Rozdělte ho na hladké kuličky o váze 25 g.
  9. Rozložte na plech s pečícím papírem dál od sebe (cca 4 cm).
  10. Nechte pod utěrkou vykynout.
  11. Potřete rozšlehanými žloutky s mlékem a cukrem.
  12. Dejte péct dozlatova na 170°C do konvektomatu.
  13. Nechte vychladnout, poté příčně překrojte.

Příprava Foie gras:

  1. Namočte husí játra do vody o teplotě 30°C.
  2. Nechte změknout do téměř kašovité konzistence.
  3. Položte játra hladkou částí na pracovní desku.
  4. Obě části jater opatrně seřízněte na povrchu.
  5. Uchopte všechny viditelně silné žilky spojující části jater a vytáhněte je.
  6. Játra osolte a přiklopte odříznutou části.
  7. Vložte do lednice k zatuhnutí.
  8. Zatuhnuté je pokrájejte na kostky.
  9. Kostky naložte do portského vína na cca 12 hod.
  10. Poté je osušte a zprudka opečte na pánvi.
  11. Vypečený tuk uchovejte.
  12. Vymixujte kostky jater do hladké pěny, aniž by se oddělil tuk a bílkovina.
  13. Vmíchejte do ní vypečený tuk.
  14. Na dochucení přidejte zbylé víno, sůl a čerstvě namletý pepř.
  15. Pěnu nastříkejte do žemličky pomocí cukrářského sáčku.

plněná vejce natvrdo s avokádem

Avíčka
Doba přípravy: 30 minut

Legumes
Porce: 4

Suroviny

  • 1 zralé avokádo
  • 8 natvrdo uvařených vajec
  • Citronová šťáva
  • 1 lžíce čerstvě nasekaného koriandru
  • 60 g jogurtu skyr nebo lučiny
  • Himalájská sůl
  • Pepř

Krok za krokem

  1. Oloupejte vajíčka a rozkrojte na poloviny.
  2. Vyjměte žloutky z bílků a vložte do misky.
  3. Oddělte dužinu avokáda od slupky a přidejte ke žloutkům. 
  4. Do misky přidejte skyr nebo lučinu, šťávu z citronu, česnek a koriandr.
  5. Dobře promíchejte, osolte a opepřete.
  6. Naplňte bílky hotovou směsí.
  7. Podávejte s nakrájenou cibulkou nebo koriandrem.