jak na sous vide

Méně času u plotny a lepší chuť.

„Sous vide“ možná zní noblesně, jedná se však o techniku, kterou zvládnete i u vás doma. Její pomocí ušetříte čas v kuchyni a výsledný pokrm si ponechá svůj vzhled, barvu, chuť, vůni a potřebné vitamíny.

Co je to sous vide?

V podstatě se jedná o vaření vybraného jídla ve vakuu (ve vakuovaném sáčku) za nižších teplot ve vodní lázni. Teploty se liší u různých potravin. To vše vám může napovědět i spotřebič, který budete k vaření sous vide potřebovat. Díky tomuto stylu vaření se vám bude pokrm krásně rozpadat, zachová si svoji původní chuť, kvalitu, čerstvost a životu prospěšné látky.

Další výhody sous vide

  • Snadná a rychlá příprava
  • Při správném nastavení nejde jídlo připálit nebo rozvařit.
  • Zdravé - metoda nevyžaduje žádný tuk.
  • Není nutné vařené jídlo neustálé kontrolovat - o vše se postará spotřebič.

Vařiče sous vide – tipy

Speciální přístroje na přípravu jídla sous vide najdete v michelinských restauracích i v domácnostech. Na rozdíl od hořáku na sporáku, který může způsobit, že se jídlo uvaří nerovnoměrně, vařiče sous vide drží teplotu konstantní.

Existují dva hlavní typy – hrnce (objemnější) a „tyčové“ vařiče, které můžete ponořit do klasického hrnce s vodní lázní. Vařič dokáže vytvořit podtlak potřebný k přípravě sous vide.

Dále si všímejte doplněných funkcí a programů, které spotřebiče nabízejí. Zamyslete se nad tím, jaké potraviny byste chtěli připravovat, zdali máte v kuchyni prostor na větší podtlakový hrnec, nebo raději budete volit skladnější tyčový vařič. Pečlivě čtěte popisky u jednotlivých přístrojů a na základě svých preferencí si vyberte ten svůj.

Důležité jsou také  vakuové sáčky, které jsou k vaření sous vide nutností. Ty se prodávají dohromady s některými přístroji. Sledujte tedy, jestli se sáčky řadí mezi příslušenství, případně si nějaké pořiďte navíc.

Teploty slouží pouze jako doporučení. Délka vaření potravin se může měnit. Například u masa je důležitým faktorem jeho tuhost nebo tloušťka.

Legumes
50 °C - 70+ °C

(podle stupně propečení)

60 °C - 80 °C

(podle stupně propečení)

Fish
47 °C - 60 °C

(podle stupně propečení)

84 °C - 87 °C

64 °C - 75 °C

Zajímavost

Pojem „sous vide“ pochází z francouzštiny a znamená „ve vakuu“. Už samotný název tedy napovídá způsob vaření.