Naděje české gastroscény v médiích

Inspirujte se jejich příběhy a recepty

Lukáš Hlaváček

Terasa u zlaté studně, Praha

29. 5. 2024 | České gastro se rychle přibližuje Západu, tvrdí šéfkuchař Hlaváček i CEO Makra Nehasil

Poslechněte si inspirativní podcast o vývoji české gastronomie s naším generálním ředitelem, Jiřím Nehasilem, a šéfkuchařem, jedním z nadějí české gastroscény, Lukášem Hlaváčkem.

Foto: Petr Krupička​
Poslechněte si podcast

5. 1. 2024 | Za tři roky tě vyhodím, řekl mi při pohovoru Roman Paulus

Zkušenosti sbíral v michelinských restauracích v Londýně a Kalifornii. Tam si uvědomil, že chuť je pro něj důležitější než přezdobený talíř, zákazník je král a křikem na kolegy je lepší šetřit. Loni v lednu vystřídal Lukáš Hlaváček na pozici šéfkuchaře restaurace Terasa U Zlaté studně legendárního Pavla Sapíka. „Cítil jsem obrovský respekt, ale věřil jsem si.”

Celý článek na VisitChef

24. 1. 2024 | K úspěchu je potřeba pokora. Vykašlete se na pěny nebo chipsy! Prostě vařte, říká Lukáš Hlaváček

Lukáš Hlaváček je šéfkuchařem restaurace Terasa U Zlaté studně. Hned po vyučení v Brně začal pracovat pod Romanem Paulusem v hotelu Alcron. Po třech letech odešel na jeho doporučení do Londýna, konkrétně do restaurace Seven Park Place oceněnou jednou hvězdou Michelin. Učil se dva roky a přešel s doporučením do restaurace The Ledbury, která má dvě hvězdy Michelin a v té době byla 9. nejlepší restaurací na světě. Tady ale příběh nekončí. Po třech letech, kdy se vypracoval až na pozici zástupce šéfkuchaře vyrazil dobýt Ameriku. Zamířil do restaurace v Kalifornii The Restaurant at Meadowood, která se pyšnila dokonce třemi michelinskými hvězdami. Není tak překvapením, že Lukáš Hlaváček - šéfkuchař restaurace Terasa U Zlaté studně, patří mezi vyvolené projektu MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY.

Celý článek na CNN Prima news 

RECEPT: Pstruh s pečenou kedlubnou prohřátou v nori másle podle šéfkuchaře Lukáše Hlaváčka

Ochutnejte Lukášův výborný recept na pstruha s pečenou kedlubnou prohřátou v nori másle.

Přejít na recept na Prima Fresh

Eva Che

Chehub, Praha

15. 4. 2024 | Čínský street food povýšila na umění. Eva Che je vyhledávanou privátní kuchařkou

Narodila se v Praze, vyrůstala v Kutné Hoře, ale oba její rodiče pocházejí z Číny. Své kulinářské umění představuje na eventech, ale klienti si ji najímají i pro zvláštní příležitost jako soukromou kuchařku. Evu Che oslovují známé značky, aby pro ně připravila cateringové služby, díky zájmu Čechů o vaření si založila kulinární koncept CheHub. Pro přípravu jídel si sama mixuje koření, připravuje vlastní ochucené oleje a omáčky. Zaujala svým čínským street foodem ve fine diningové kvalitě. Všimla si jí i společnost MAKRO ČR a ta ji zařadila mezi NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY.

Celý článek na CNN Prima news

2. 4. 2024 | Dva shoty pálenky, aby se maso uvolnilo, radí extravagantní kuchařka Eva Che

K masu má Eva Che skoro až posvátnou úctu. Když popisuje jeho přípravu, je vidět, že má promyšlený každý krok, což z výsledku dělá skvěle vyladěný pokrm. Vaří v hotelových kuchyních i u klientů doma, kde připravuje čínské pokrmy, které vždy lehce ozvláštní podle sebe. Ona sama ale trochu nezvykle miluje segedín, tlačenku a koblihy. Co všechno jí předali její čínští rodiče, a v čem raději následuje českou kulturu?

Kuchyni vnímáme jako náš velmi osobní, skoro až intimní prostor. Když mi tak sympatická kuchařka s čínskými předky, 27letá Eva Che po půl hodině našeho rozhovoru o tom, jaké je to vařit pro privátní klientelu, nabídla, že uvaří u mě doma, chvíli jsem váhala. O dva dny později už ale stála v mojí kuchyni a bez rozpaků, mých i jejích, připravovala večeři o sedmi chodech. Dala nám tak nakouknout pod pokličku nejen svých receptů, ale především jí samé.

Do kuchyně vplula perfektně namalovaná a učesaná s přepravkou s pokrmy, které už měla předpřipravené z domova, což ji s přestávkami zabralo zhruba jeden den. Lilek na páře s chilli a five spice mrkev mohla skoro hned servírovat. Trošku nás překvapilo, když vyndala už upečenou kachnu – CheDuck, která se okamžitě rozvoněla po místnosti. Když jsme si ale vyslechli její přípravu, bylo nám jasné, proč to tak je.

Celý článek na Visitchef

Šárka Mieglová & Ondřej Brunclík

Panelka, Luleč

29. 2. 2024 | Kulinářský zázrak na plovárně? Nejlepší bistro na světě, shodují se Šárka a Ondřej

Šárka Mieglová se s Ondřejem Brunclíkem poznala stylově u okénka s rychlým občerstvením na Vltavě. Byla z toho láska jako trám, ze které se narodily dvě děti. Dnes společně provozují bistro Panelka – legendární občerstvení u prvorepublikové plovárny nabízející mezinárodní kuchyni. „Nejlepší kiosek na světě“. Společnost MAKRO ČR je zařadila mezi vyvolené projektu NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY. A my vám je teď představíme.

Celý článek na CNN Prima news

12. 1. 2024 | Chceme být trošku jiní, říká Ondřej z Panelky, neskutečného bistra, kde nenajdete smažák

Názvy jídel jako Čučvara, Bo la lot a Laab mu, která se objevila na posledním podzimním meníčku, jasně dosvědčují, že bistro Panelka u zatopeného lomu U Libuše je úplně někde jinde, než jsme zvyklí. Místo párku v rohlíku či hranolek dostanete nálož japonských nudlí nebo ukrajinské pelmeně.
 
V Lulči u Vyškova se na prvorepublikové plovárně spojuje několik neuvěřitelných věcí. Za prvé je to samotné koupaliště obklopené lesy. Vévodí mu klouzačka vytesaná do skály, dva skokanské můstky a najdete tu také dětské brouzdaliště, hřiště nebo volejbalový kurt. Návštěvníci se sem ale z široka daleka sjíždějí, i když prší, protože druhou neskutečnou věcí je kuchařské umění Šárky, které ve spojení s Ondřejovým nadšením vytváří neopakovatelnou atmosféru.
Celý článek na VisitChef

RECEPT: Thajská snídaňová rýžová polévka v podání Šárky Mieglové a Ondřeje Brunclíka z bistra Panelka

Ochutnejte jejich skvělý recept na thajskou snídaňovou polévku, kterou si ale můžete dát kdykoliv během dne!

Přejít na recept na Prima Fresh

Jiří Nechvátal

Circus Burger

13. 3. 2024 | Full time ve foodtrucku? Stačilo, díky. Radši zachovám koncept radosti, říká majitel stříbrného Circus Burgeru

Před sedmi lety opustil dobře placené manažerské místo a odešel k „cirkusu”. Jeho celoživotní koníček, který se motal kolem motorek, aut a veteránů, ho dovedl až k inzerátu na americký karavan Airstream, ze kterého udělal foodtruck.

„Zrenovoval jsem ho a řekl jsem si, že by takovou boudičku mohlo vidět víc lidí. Třeba na festivalech. A pak jsem tenhle docela šílený nápad zrealizoval,” říká majitel pojízdné burgrárny Circus Burger Jiří Nechvátal, který s přestavbou amerických pokladů zatím ještě nekončí.

Celý článek na VisitChef
 

11. 3. 2024 | Hrajeme si s jídlem, říká principál Circus Burgeru. Nejdůležitější je obyčejná cibule

Sám o sobě říká, že je úplně obyčejný chlápek, který sedmnáct let dělal v korporátu a pak se jednoho dne sebral, založil si malou cateringovou firmu s food-trucky Airstream a nazval ji Circus Burger. Vystudovaný dopravní inženýr Jiří Nechvátal skromně zapomíná dodat, že z řadového zaměstnance se vypracoval až na šéfa logistiky jednoho z předních mobilních operátorů v Česku. Možná pracovní stereotyp a touha po změně i vášeň renovovat staré věci z něj stvořily špičkového principála burgerového cirkusu u nás. Právem tak patří mezi vyvolené kulinářské hvězdy projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY.

Celý článek na CNN Prima news

RECEPT: Netradiční krokety se šunkou Serrano à la Circus Burger

Recept na skvělé krokety se šunkou Serrano svěřil Jiří Nechvátal kuchařce a své společnosti Evě Kulhavé – a teď ho můžete vyzkoušet i vy.

Přejít na recept na Prima Fresh

Matěj Nováček

M&M Cocktails, Jihlava

5. 2. 2024 | Při jeho show létají vzduchem lahve i sklenice. Matěj Nováček je mistrem flair bartendingu

V 19 letech už nasbíral Matěj Nováček soutěžní ocenění po celé Evropě a patří mu i titul Barman roku 2022 v kategorii Junior Fair. Vystudoval střední Hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. Už čtyři roky pracuje jako Flair Bartender. Při jeho barmanských show létají vzduchem lahve, sklenice i brčka. Lidé se baví a ještě si pochutnají na originálních drincích. Je součástí Stoli Flair Teamu a také vyvoleným projektu MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY.

Celý článek na CNN Prima news

RECEPT: Podmanivá ovocná chuť, které nebudete mít nikdy dost. Ochutnejte koktejl od Matěje Nováčka

Namíchejte si podle jeho receptury Forbidden fruit, koktejl podmanivé lehké ovocné chuti, které nebudete mít nikdy dost.

Přejít na recept na Prima Fresh

Petr Pavlů

Pedro´s Streetfood Bistro Mikulov | Pedro´s Foodtruck Lednice

3. 5. 2024 | Foodtruck je sranda, lidé vám tu leccos odpustí. Kamenné bistro je vyšší level

Jako malý poskakoval kolem maminky v kuchyni, koukal jí pod ruce, ale nikdy se vaření nevěnoval. Kuchařské ambice neměl ani na vysoké škole, ale bavily ho burgery. Nyní je Petr Pavlů alias Pedro se třemi úspěšnými street food podniky jednou z hvězd moravské gastroscény. Dává si záležet na surovinách, chuti i hravosti celého konceptu. 

„Když jsem zhruba před patnácti lety studoval na vysoké škole, byl tu maximálně mekáč. Mně se ale líbilo dělat burgery jinak. Začal jsem připravovat vychytané recepty pro kámoše,” říká usměvavý kluk v černo-oranžové flanelce, podle které Pedrův tým poznáte už z dálky. „Byl bych rád, kdyby se u mě hosté cítili jako u svého kamaráda doma. Prostě v pohodě.”

Jeho prvním počinem bylo pojízdné bistro Pedro’s Foodtruck na parkovišti u Lednického zámku, které funguje zhruba od března do října. Na kolečkách stojí i Kafe z výšky, což je krásný foodtruck na nádvoří Zahradnické fakulty Mendelu v Lednici s výběrovou kávou ze šumperské Pikoly, drobnými snacky, dezerty nebo polévkou. Truck je přístupný nejen studentům, ale i veřejnosti, a to dokonce i o prázdninách. A protože chtěl Petr svým zákazníkům dopřát komfort kamenného podniku, otevřel v červnu 2021 Pedro’s Streetfood Bistro v srdci Mikulova.

Celý článek na VisitChef

8. 4. 2024 | Učil se podle Ano, šéfe s Pohlreichem. Dnes streetfoodový koncept Pedro's zná téměř každý

Splnil si sen přinášet lidem zajímavé pokrmy ve špičkové kvalitě, které si nikde v okolí nedají. Petr Pavlů, známější spíš pod přezdívkou Pedro je zakladatelem jihomoravského streetfoodového konceptu Pedro's, který se specializuje na tzv. comfort food a jeho pobočky najdete v Lednici a v Mikulově.

Tenhle sympatický mladý muž vystudoval regionální rozvoj na Mendelově univerzitě v Brně. V gastronomii začal působit až po vysoké škole ve svých 25 letech. Sám o sobě tvrdí, že celých deset let je samouk a vše se učil metodou pokus–omyl. V roce 2013 stál u zrodu první poctivé burgrárny v kraji a v roce 2018 otevřel svůj první foodtruck pod značkou Pedro's.

Hlavním cílem konceptu bylo povýšit úroveň gastronomie v turistických oblastech Lednicko-valtického areálu, tvořit netradiční kombinace a dělat lidem radost. Jídlo je pro Pedra celoživotní vášní, a to nemohlo ujít pozornosti projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY. Petr Pavlů je dalším vyvoleným.

Celý článek na CNN Prima news

RECEPT: Makaróny tak, jak je ještě neznáte, aneb Steak’n cheese podle foodtruckera Pedra

Těstoviny se sýrovou omáčkou si děláme čas od času doma všichni, ale tuto variaci na jedno z typických amerických jídel Mac’n cheese si zaručeně zamilujete. S omáčkou z vintage čedaru, nakládanou zeleninou a vyzrálým hovězím pupkem a slaninovým crumblem z panko strouhanky, si je jen tak někde nedáte, a proto si je pojďme udělat doma. 

Přejít na recept na Prima Fresh

Jitka Sauvage

Divoký bistro, Úbislav v Pošumaví

28. 2. 2024 | Žabí stehýnka v šumavském kempu nejsou jen divoká představa

„Když k nám přijíždějí vařit francouzští kuchaři, vždycky jim ve dveřích ztvrdne úsměv. A to jim posílám fotky i videa,” popisuje usměvavá Jitka Sauvage začátek léta v Divokým Bistru v kempu u pošumavské Úbislavi. V červnu se tu chystá rozjet už devátou sezonu šmrncnutou především francouzskou kuchyní. „Slavnou dvojku žabí stehýnka a šneky se skoro bojíme vynechat.”

Celý článek na VisitChef

12. 2. 2024 | Vařte po světě a vraťte se, ať gastro jede! Divoká holka v šumavském bistru nabízí mušle i šneky

Divoká holka ze Šumavy, která milovala dobré jídlo a pití tak silně, až jí to dovedlo k vlastnímu podniku, kde si může plnit své sny. Tak o sobě mluví Jitka Sauvage, která provozuje rodinné bistro uprostřed šumavských lesů, u rybníka, s jedinečnou atmosférou a mega poctivou kuchyní. Představte si kemp ze sedmdesátých let s několika chatkami a prostorem na postavení stanu. A to vše zasazené do přírody u rybníka nedaleko hradu Kašperk. Čekáte v nabídce místního kiosku maximálně smažený sýr a klobásu. A v nabídce Divokýho Bistra najdete mezinárodní, asijskou a francouzskou kuchyni. I to je jeden z důvodů, proč se sympatická kuchařka stala jednou z vyvolených v projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY.

Celý článek na CNN Prima news

RECEPT: Mušle na thajském curry od Jitky z Divokého Bistra

Recept na mušle na thajském curry zvládnete i vy. Vyzkoušejte ho a rozhodně zazáříte!

Přejít na recept na Prima Fresh

Barbora Šimůnková

Leaf, Praha

4. 3. 2024 | Vařila v Londýně i New Yorku. Gastro svět je hodně soupeřivý, tvrdí Bára Šimůnková

Bára Šimůnková je majitelkou a šéfkuchařkou restaurace LEAF v pražských Strašnicích, kterou otevřela před dvěma lety s přítelem Michalem. Cesta k úspěchu ale nebyla jednoduchá. Ze základní školy přešla na osmileté gymnázium a v půlce studií zjistila, že žádnou právničkou ani ničím jiným být nechce a že jí učení vlastně ani nebaví. Z televizních pořadů okoukala, jak rodiny stolují u večeře a schází se u teplého jídla po celém dni, a hrozně se jí to líbilo, a tak začala po škole doma péct a vařit. O jejích dovednostech svědčí i to, že je jednou z vyvolených projektu společnosti MAKRO ČR – NADĚJE ČESKÉ GASTROSCÉNY

Celý článek na CNN Prima news

RECEPT: Zdravá špalda s omáčkou soubise, cibulí a vajíčkem podle receptu Báry Šimůnkové

Zdravě a chutně? Jde to! Vyzkoušejte sami.

Přejít na recept na Prima Fresh