MAKRO bude mít otevřeno na Štědrý den i druhý svátek vánoční

Síť velkoobchodů makro Cash & Carry ČR, patřící k nejštědřejším podporovatelům potravinových bank, se opět zapojí do celonárodní Sbírky potravin. Společnost se navíc rozhodla navázat na úspěch loňské prodloužené podzimní sbírky, kdy se během celého víkendu vybralo více než 17 tun potravin i drogerie. Akce se tak opět uskuteční nejen v sobotu 24. dubna, ale také v neděli 25. dubna. Zapojit se do Sbírky potravin je tak možné pohodlně a bezpečně po oba víkendové dny.

Jarní Sbírka potravin proběhne ve všech třinácti prodejnách makro v České republice. V sobotu a v neděli je možné darovat během celé otevírací doby prodejen. Do propagace samotné sbírky se zapojí také veřejně známé osobnosti, například šéfkuchař Přemek Forejt, zpěvačka Anna Julie Slováčková nebo vítězka soutěže MasterChef Česko Kristína Němčková.

"Množství lidí, kteří potřebují potravinovou pomoc, každoročně roste a aktuální pandemická situace nárůst poptávky potravin ještě umocnila. I proto je naše pravidelná pomoc potravinovým bankám v makro vnímaná jako jeden ze stěžejních projektů," uvedla Romana Nýdrle, manažerka komunikace makro ČR.

V loňském roce makro v reakci na akutní nedostatek zásob v potravinových bankách prodloužilo podzimní sbírku na svých prodejnách na celý víkend, díky čemuž bylo vybráno dosud největší množství produktů, konkrétně 17,1 tun. Což je o 5 tun více než v roce 2019.

Potravinovou sbírkou to ale v makro nekončí. Zásadní aktivitou v rámci dlouhodobé spolupráce s Českou federací potravinových bank je především darování nezávadného neprodaného zboží v průběhu celého roku. Potraviny a drogistické zboží posílá makro potravinovým bankám od roku 2009 a každoročně se daří množství těchto darů zvyšovat. Klíčovým se stal rok 2018, kdy došlo k meziročnímu navýšení darovaných potravin o více než 400 %. Od té doby množství darovaných potravin nekleslo, naopak se dále zvyšovalo. Od roku 2018 množství potravinových darů vzrostlo o 52 % z 600 tun na rekordních téměř 914 tun v celkové hodnotě 36 miliónů korun. Jen v letošním fiskálním roce (září 2019 až říjen 2020) tak společnost věnovala o 28,4 % více produktů než v roce uplynulém.

"Nejvýznamnějším artiklem stále zůstávají čerstvé potraviny. Díky propracovanému distribučnímu a logistickému systému umíme k lidem v nouzi dostat maso, ryby, ovoce a zeleninu, a také mléčné výrobky či další chlazené potraviny. Čerstvé a chlazené zboží tvořilo téměř polovinu darovaných produktů z celkového objemu,“ dodává Romana Nýdrle.

Celonárodní Sbírku potravin organizuje Česká federace potravinových bank tradičně dvakrát v roce – na jaře a na podzim. Loňská jarní sbírka se však v důsledku nepříznivé epidemiologické situace nemohla uskutečnit. Nejžádanějším zbožím jsou základní trvanlivé potraviny a drogerie. Darovat tak lze například konzervy, dětskou výživu, polévky, těstoviny, luštěniny a rýži, hygienické potřeby, oleje a další. Shromážděné potraviny pak poputují přes potravinové banky přímo do odběratelských neziskových organizací, které pomáhají například opuštěným seniorům, matkám samoživitelkám, rodinám v krizi, lidem bez domova či osobám s psychickým nebo tělesným postižením.

Vzhledem ke stávající epidemiologické situaci se sbírka uskuteční za přísných hygienických podmínek.

METRO je mezinárodní lídr, který se specializuje na velkoobchodní a maloobchodní prodej potravin. Společnost je zastoupená v 35 zemích a celosvětově zaměstnává 150 000 lidí. Ve finanční roce 2015/16 METRO dosáhlo prodejů ve výši 37 mld. EUR. Zaměřuje se na poskytování služeb odpovídajících specifickým potřebám velkoobchodních i maloobchodních zákazníků, a to na regionální i mezinárodní úrovni. Prostřednictvím svých obchodních značek METRO Cash & Carry, Real, služeb přímé distribuce a digitálních iniciativ METRO nastavuje standardy pro budoucnost: orientace na zákazníka, digitální řešení a udržitelné podnikání. Více informací naleznete na www.metroag.de

METRO/MAKRO Cash & Carry je zastoupeno ve 25 zemích, kde provozuje více než 750 samoobslužných velkoobchodů a zaměstnává 100.000 lidí.

Kateřina Čajanková

tel.:      +420 774 105 612