Hranolky

Připravte si ty nejlepší a nejkřupavější hranolky

Krásně křupavé a zároveň neodolatelně jemné – tak chutnají ideální hranolky. Pojďte si přesně takové nachystat. Zdánlivě jednoduchý recept na domácí hranolky může mít spoustu skrytých úskalí, které vám ze zlatých, tak akorát křupavých hranolek, udělají příliš měkké či spálené kousky brambor. Stačí se ale držet pár důležitých zásad a vykouzlíte dokonalé hranolky, které pak můžete použít jako přílohu nebo sníst jenom tak.

Předpříprava brambor

Na domácí hranolky se nejlépe hodí brambory varného typu C, které jsou moučné a plné škrobu. V makro nabízíme české brambory Sunita nebo Agria přímo určené na přípravu hranolek.

Brambory i se slupkou pečlivě umyjte, popřípadě vykartáčujte pod tekoucí vodou. Poté je nakrájejte na plátky a ty pak na hranolky cca 1 cm široké a vložte do studené vody. Hranolky promíchejte a v této vodě je nechte máčet cca 60 minut.

Profi trik s předvařením hranolek

Odmočené hranolky vyjměte z vodní lázně a přeložte je do hrnce se studenou vodou, kterou ochutíte solí, cukrem a octem. Přiveďte pod bod varu (cca 90 °C) a pomalu táhněte při této teplotě, dokud hranolky nejdou ohnout. Poté je vyložte na čisté plátno, osušte a následně zchlaďte ve vodě s ledem.

Díky předvaření budou hranolky uvnitř vláčné, ale na povrchu křupavé!

Předsmažení

Vyzkoušejte jednoduchý fígl, který chuť i křupavost dotáhne k dokonalosti. Hranolky prostě smažte dvakrát. Zásadní je vložit brambory do oleje až ve chvíli, kdy je opravdu rozpálený.

Hranolky by měly být dobře ponořené, ideálně tak, aby nad sebou měly ještě trochu volného místa. V prvním kole je smažte v nahřáté fritéze na 145 °C cca 4,5 minuty a okapané opět zchlaďte v lednici nebo zamrazte. 

Když nechcete hranolky dodělávat hned, můžete je po prvním smažení také uložit do lednice a dosmažit druhý den.

Dotažení hranolek

Pokud děláte větší množství hranolek, rozdělte je na několik dílů. Je důležité, aby v nádobě nebyly natěsno a taky aby velké množství brambor olej příliš nezchladilo.

​​Hranolky dosmažte dozlatova při teplotě 180–190 °C. Smažené hranolky nechte okapat na cedníku nebo v košíku fritézy. Při servírování je mírně osolte. 
Do sortimentu