králičí

Tipy a triky jak připravit lahodné králičí maso, aby bylo měkké, voňavé a nevysušené.

Upéct králíka nemusí být velká věda. Jeho maso je považováno za jedno z nejkvalitnějších a je výborné pro využití v kuchyni, protože je zdravé a díky nepříliš výrazné chuti je možné upravit jej na mnoho způsobů. Na rozdíl od kuřecího masa ale není tak všestranné, proto je při pečení potřeba trochu obratnosti a trpělivosti. Na co bychom si tedy měli dávat pozor?

Vybírejte mladé maso

Maso by mělo být světle růžové, pružné a mělo by hezky vonět. Tak se pozná, že je maso mladé a to je nejvhodnější. Doma můžete králíka zamrazit, tak vám vydrží i rok nebo uložit do lednice, kde však maso skladujte maximálně tři dny. Ale ani starší králičí maso nemusí hned letět do koše, jen je potřeba jej před zpracováním naložit, aby výsledný pokrm nebyl tuhý. Stačí maso den před přípravou důkladně potřít olivovým olejem a nechat jej takto naložené. Díky tomu bude ušák opět křehký.

Nezapomeňte na správné koření

Králičí maso má ojedinělou vůni i chuť, proto se k němu nehodí každé koření. Jestliže sáhnete po rozmarýnu, který specifickou chuť masa zjemní, rozhodně nic nepokazíte. Dále se při pečení používá třeba koriandr, šalvěj, tymián nebo sušená sladká nebo pálivá paprika. Před uložením masa do trouby můžete maso potřít česnekem. Kombinace česneku, cibule a slaniny celou pečeni skvěle provoní.

Obalte maso v plátcích slaniny nebo prošpikujte.

Aby maso nebylo vysušené, doporučujeme péct králíka obaleného plátky slaniny, která výsledku dodá šťávu, ale i šmak. Dalším způsobem, jak zjemnit toto suché maso, je špikování. Špikujeme klínky špeku nebo slaniny vyšší vrstvu masa – hlavně maso králičích zadních nohou (kýt) a maso okolo páteře.

Pečte na nízkou teplotu

Troubu předehřejte na cca 150 stupňů. Při nižší teplotě se králičí maso bude propékat postupně. Je tedy menší šance, že králíka přepečete a vysušíte. Vložte pekáč s králíkem přikrytý poklicí nebo alespoň alobalem do trouby. Po hodině a půl maso odkryjte, obraťte, je-li třeba podlijte a vraťte do trouby dopéct. Ke konci pečení králíka odkryjeme, aby se maso opeklo dozlatova. Při této teplotě nechte králíka péct asi 2,5 hodiny.