Existují tři druhy chřestu, liší se však pouze způsobem pěstování. Bílý chřest je pěstován zakrytý, zatímco zelený je vystaven jarnímu sluníčku, díky němuž získává své krásné zabarvení, Fialový chřest je obdoba zeleného, jen má specifické nafialovělé listy.
Způsobů využití chřestu je mnoho. Můžeme ho vařit, zapékat, grilovat a smažit. Hodí se do salátů a vaříme z něj polévku. Oblíbený je chřest s holandskou omáčkou. Výhonky využijeme na pizzu a do slaných koláčů. Přidáváme je do rizota, podáváme s bramborami nebo těstovinami.
TIP
Abyste vyzkoušeli, jak je chřest čerstvý, třete dva stonky chřestu o sebe. Slyšíte něco na způsob vrzání? Skvělé, to znamená, že je skutečně čerstvý!
Přípravné práce
Úprava chřestu je snadná, ale je dobré znát pár základních pravidel, protože v kuchyni se křehká delikatesa může změnit v mdlou katastrofu.
Bílý chřest je nutné oloupat a zbavit dřevnatých konců. Stonek se loupe odshora dolů (pozor na ulomení hlaviček) speciální škrabkou na chřest nebo ostrým nožem. U zelených výhonků stačí odříznout konec a oloupat pouze spodní třetinu.
TIP
Slupky a odřezky lze použít k přípravě zeleninových vývarů, stejně jako vodu zbylou po vaření. Chřest tedy můžete využít úplně celý.
Pár minut stačí
Oloupaný chřest se vloží do vroucí vody nebo do páry, nejlépe nastojato v malých balíčcích svázaných provázkem. Chřest připravujte vždy na skus – zelené stonky se uvaří za 2–5 minut, bílé potřebují asi 5–10 minut. Nechcete-li je rovnou servírovat, rychle je zchlaďte ve studené vodě, uchovají si barvu a zůstanou křupavé. Před podáváním můžete chřest například zprudka opéct na rozpálené pánvi a ke konci přidat lžíci másla.
TIP
Pro výraznější chuť přidejte do osolené vody trochu cukru, kolečko citronu a kousek másla.
Prodlužte si sezónu chřestu
Pokud ho necháte zamrazit, a to buď syrový, neloupaný nebo oloupaný a uvařený, pak v mrazáku vydrží až půl roku. Zelený chřest jednoduše omyjte a osušte, bílý oloupejte. Zabezpečte vzduchotěsně a později vložte přímo do vroucí vody.
tipy na recepty s chřestem
Pečené kuřecí stehno s chřestem, vařenými brambory a holandskou omáčkou