Jak na bezchybné grilování sýrů a zeleniny?

Pojďte se s námi podívat na tipy, jak na grilované sýry a zeleninu.

Grilovací sezona je v plném proudu, ale nezapomínejme, že grilování není jen o masu. Jedním z nezapomenutelných pokrmů, které můžete na grilu připravit, je sýr. Od klasických hermelínů až po exotický halloumi. Grilovaná zelenina chutná nejlépe, když je krásně křupavá a lehce okořeněná. Správně připraveným sýrům a zelenině pak neodolá ani ten největší milovník masových pokrmů a navíc její příprava je velmi snadná a rychlá.

Správný výběr

Ne všechna zelenina je ke grilování vhodná. Taková okurka by vám jistě moc nezachutnala. Proto si vyberte správné druhy zeleniny na gril – paprika, cuketa, lilek, brambory, mrkev, celer, chřest, kukuřice, cherry rajčátka, pórek nebo jarní cibulka.

Výběr správného sýra na grilování je také zásadní. Obecně platí, že sýry by měly mít pevnější strukturu, aby vydržely vysoké teploty při grilování a hned se neroztavily. Naprosto nevhodné jsou měkké tavené a čerstvé sýry. Mezi sýry vhodné ke grilování patří polotvrdé sýry, jako je oštiepok, halloumi, parenica nebo plísňové sýry camembert a hermelín.

Příprava před grilováním

Zeleninu před grilováním nikdy nesolte, jinak pustí šťávu a bude vysušená. Ani ji nepepřete, protože pepř se na grilu spálí. Zeleninu můžete před položením na gril zakápnout panenským olivovým olejem, který pomáhá vstřebávání všech prospěšných látek do těla nebo do oleje přidejte česnek či bylinky jako jsou například tymián, oregano či rozmarýn.

Při dochucování sýra buďte opatrní a nepřehánějte to s kořením. Příliš výrazné grilovací koření zabije přirozenou chuť sýru. Hotový sýr můžete dochutit až na talíři například ochuceným bylinkovým nebo chilli olejem.


TIP:
Aby vám menší kousky potravin na grilu nepropadávaly, pořiďte si speciální grilovací tácky, které stačí potřít trochou oleje a položit na gril.

Grilování

Předehřejte si gril na střední teplotu a měkkou zeleninu grilujte asi tak 5 až 10 minut na každé straně, tvrdé zelenině dejte klidně i půl hodiny. Brambory či kukuřici předvařte a na grilu je pouze dodělejte. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat zeleninu během grilování, aby nedošlo k jejímu přepálení. Měla by zůstat pevná, ale měkká na dotek.

Sýry doporučujeme vyjmout z lednice alespoň 15 minut před grilováním, aby na rozpáleném grilu neutrpěly velký teplotní šok a rovnoměrně se ugrilovaly. Snažte se sýry nepropichovat, opatrně je otáčejte a krátce grilujte. Sýry se rychle zahřívají a rozpouštějí, takže jim stačí jen několik minut na rozpáleném grilu. Nejlepší je sýr konzumovat ihned po grilování, dokud je ještě teplý a měkký.

TIP:
Přidání dřevěných pilin na gril může dodat vašemu jídlu příjemné aroma. Různé druhy dřeva dodávají různé chutě, takže si můžete vybrat podle svých preferencí.​

Podávání a konzumace

Jakmile je zelenina grilovaná, můžete ji posypat čerstvými bylinkami nebo třeba strouhaným tvrdým sýrem. Podávejte hotovou zeleninu jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako součást nějakého vegetariánského pokrmu. Grilovanou zeleninu můžete také použít v dalších receptech, jako třeba v sendvičích, salátech nebo dalších skvělých jídlech se sezónní grilovanou zeleninou.

​​Příloha ke grilovaným sýrům by měla být jednoduchá. Není třeba lámat si hlavu s náročnými kreacemi. Bohatě postačí listový salát s čerstvou křupavou bagetou. Pečivo je vždy o moc lepší, když ho potřeme olejem a ogrilujeme na chvilku nad ohněm. Výborným doplňkem bude i grilovaná zelenina či salsa a nějaký dobrý drink.

TIP:
​Na závěr pro vás máme jeden bonusový tip, pokud jste ugrilovali víc sýra nebo zeleniny, než dokážete během zahradní party zkonzumovat. Grilované sýry neztrácí na hodnotě ani další den, připravit se z nich totiž dá skvělá omáčka na těstoviny nebo brambory, případně jsou výborné jako součást vaječné omelety. Zbylou zeleninu navrstvěte do sklenic, každou vrstvu ještě lehce osolte, zakápněte citronovou šťávou a zasypte bylinkami. Vše nakonec zalijte olejem, aby byla zelenina zakrytá, sklenice uzavřete a takto skladujte v lednici, kde vydrží minimálně týden.
Do sortimentu