Král sýrů, který rozproudí vaše chuťové pohárky

Cheddar je oblíbeným sýrem v mnoha kuchyních po celém světě. Své uplatnění najde jak v teplé, tak studené kuchyni.

Kam použít cheddar?

Cheddar je univerzální sýr, který se hodí do mnoha receptů. Skvěle chutná na čerstvém pečivu, jako náplň do sendvičů nebo burgerů, ale použít ho můžete i na zapečení. Předností cheddaru je, že se výborně rozpouští, což jej předurčuje k použití v teplé kuchyni. Přidává se na slané koláče, výraznou chutí obohatí různé dušené pokrmy. Strouhaný se sype na tacos, na nichž se po zapečení krásně rozteče. Hotovému jídlu dodá roztavený sýr nový rozměr, jak svou chutí, tak strukturou.
Cheddar se také skvěle hodí do těsta. Ať už zvolíte slané cheddarové sušenky nebo kynuté tyčinky z chlebového těsta či ho přidáte přímo do chleba, s cheddarem nešlápnete vedle. 
A co je úplně nejjednodušší je sýrové prkénko. Kousky cheddaru s uzeninou, ovocem (např. jablka a hrozny), křupavými krekry a čerstvým chlebem – perfektní variace, která potěší každého. Jeho lahodná chuť se skvěle snoubí s červeným vínem, ideálně Bordeaux – Merlot nebo Cabernet. S cheddarem jsou možnosti opravdu neomezené!

Jak skladovat cheddar

Je nejlepší uchovávat ho v chladničce při teplotě kolem 4-7°C. Je důležité jej udržovat dobře zabalený, aby nedocházelo ke ztrátám vlhkosti a nepřijímal cizí pachy. Cheddar lze také zamrazit, ale po rozmrazení se jeho struktura může změnit. Abyste si uchování cheddaru co nejlépe prodloužili, doporučuje se spotřebovat ho do tří týdnů od otevření balení. Pamatujte také na to, že čím déle bude cheddar skladován, tím více se jeho chuť vyvíjí a stává se intenzivnější.