ULOVTE SI TRESKU SKREI!

Pokrmy z čerstvé tresky skrei se dají ochutnat jen tři měsíce v roce. Loví se v období od ledna do března. Nyní si její delikátní jemné maso můžete užít i doma. Tato aktivní mořská ryba poskytuje pevné, libové, jemné a šťavnaté maso. Skvěle voní i chutná, a navíc obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek. Zpracovat ji lze na všechny způsoby – od přípravy na páře až po grilování.

Její sezona je krátká a právě teď je v plném proudu

Vaření

Pozvolné vaření tresky ve vývaru je velmi šetrné a ryba během něj získá výtečnou chuť od ostatních ingrediencí. Využít můžete nejrůznější druhy zeleniny – mrkev, celer, petržel, cibuli, fenykl, pórek apod. K dochucení vývaru jsou ideální čerstvé bylinky, bobkový list, nové koření, případně stroužek česneku.

Marinování

Oblíbeným způsobem úpravy v Norsku je marinovaná treska podávaná za syrova. Receptů existuje celá řada, kromě kvalitního oleje se do marinády s oblibou přidává citronová nebo limetková šťáva, kopr, anýz a piniové oříšky.

Smažení

Klasickou, jednoduchou a rychlou metodou přípravy je osmažení tresky na másle – ideálně s kůží, díky níž bude maso chutnější a šťavnatější. Rybu stačí jen lehce poprášit solí a pepřem a krátce opéct – na středu by mělo maso zůstat lehce průsvitné.