Pečená treska na citrusech a limetkových listech, kokosová rýže
Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Treska:
1500g
Treska světlá, filet400g
Sůl kamenná600g
Cukr krupice100g
Olej rostlinnýRýže:
1000g
Rýže jasmínová 600g
Kokosové mléko600g
Voda40g
Cukr krupiceCitrusy a omáčka:
1300g
Pomeranče1300g
Grepy200g
Limetky150g
Cukr krupice15g
Limetkové listy čerstvé5g
Škrob bramborovýDoplňky:
150g
Salát frissée bělený150g
Salát dubový list světlý10g
Chilli sušené, vlasy50g
Koriandr čerstvý50g
Máta čerstvá50g
Olej olivový, extra panenský20g
Sůl Maldon šupinatáPostup přípravy
Příprava tresky (cca 30 min):
Filety z tresky osušíme. V misce smícháme sůl s cukrem a vzniklou směsí zasypeme filety tresky. Po 7 minutách filety opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Tímto postupem se treska na povrchu zatáhne a lépe drží pohromadě. Jednotlivé porce opékáme v nahřáté pánvi s malým množstvím oleje nejprve vnitřní stranu a když je zlatavá, tak otáčíme a necháváme na teple (cca 54 °C) dojít.
Přírava segmentů a listů (cca 20 min):
Pomeranče, grepy, limetky omyjeme ve studené vodě. Ze 2/3 ovoce vykrájíme segmenty a ze zbylé 1/3 ovoce vymačkáme juice. Segmenty děláme tak, že z ovoce okrájíme kůru i bílou blanku pod ní. Pak nožem vykrajujeme měsíčky (segmenty), při vykrajování se držíme bílé blanky. Tak nám vzniknou čisté segmenty bez blanek. Limetkové listy nakrájíme na jemné nudličky.
Příprava omáčky (cca 25min):
Do kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme vymačkanou šťávou z citrusů, přidáme odkrojky z limetkových listů a přivedeme k varu. V trošce vody rozmícháme škrob, omáčku dohustíme a necháme 2 min provařit. Poté necháme 20 min louhovat, aby se uvolnila chuť z limetkových listů a nakonec přecedíme.
Příprava rýže (cca 25min):
Rýži vložíme do rýžovaru, zalijeme odměřenou vodou smíchanou s kokosovým mlékem, cukrem, rýžovar uzavřeme a zapneme. Jakmile se rýžovar vypne, rýži zlehka promícháme a dále ji udržujeme teplou k servírování.
Servírování:
Na střed nahřátého talíře nandáme kokosovou rýži. Opečenou tresku osolíme, pokapeme olejem a položíme na rýži. V pánvičce nahřejeme porci šťávy, segmentů, nakrájených limetkových listů a přendáme do jedné linky na talíř. Pokrm doplníme omytým listovým salátem, čerstvým koriandrem, mátou a chilli vlasy.