Pečená treska na citrusech a limetkových listech, kokosová rýže

Pečená treska na citrusech a limetkových listech, kokosová rýže
Doba přípravy2 hod
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Treska:
1500g
Treska světlá, filet
400g
Sůl kamenná
600g
Cukr krupice
100g
Olej rostlinný
Rýže:
1000g
Rýže jasmínová 
600g
Kokosové mléko
600g
Voda
40g
Cukr krupice
Citrusy a omáčka:
1300g
Pomeranče
1300g
Grepy
200g
Limetky
150g
Cukr krupice
15g
Limetkové listy čerstvé
5g
Škrob bramborový
Doplňky:
150g
Salát frissée bělený
150g
Salát dubový list světlý
10g
Chilli sušené, vlasy
50g
Koriandr čerstvý
50g
Máta čerstvá
50g
Olej olivový, extra panenský
20g
Sůl Maldon šupinatá

Postup přípravy

Příprava tresky (cca 30 min):
Filety z tresky osušíme. V misce smícháme sůl s cukrem a vzniklou směsí zasypeme filety tresky. Po 7 minutách filety opláchneme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Tímto postupem se treska na povrchu zatáhne a lépe drží pohromadě. Jednotlivé porce opékáme v nahřáté pánvi s malým množstvím oleje nejprve vnitřní stranu a když je zlatavá, tak otáčíme a necháváme na teple (cca 54 °C) dojít.
Přírava segmentů a listů (cca 20 min):
Pomeranče, grepy, limetky omyjeme ve studené vodě. Ze 2/3 ovoce vykrájíme segmenty a ze zbylé 1/3 ovoce vymačkáme juice. Segmenty děláme tak, že z ovoce okrájíme kůru i bílou blanku pod ní. Pak nožem vykrajujeme měsíčky (segmenty), při vykrajování se držíme bílé blanky. Tak nám vzniknou čisté segmenty bez blanek. Limetkové listy nakrájíme na jemné nudličky.
Příprava omáčky (cca 25min):
Do kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme vymačkanou šťávou z citrusů, přidáme odkrojky z limetkových listů a přivedeme k varu. V trošce vody rozmícháme škrob, omáčku dohustíme a necháme 2 min provařit. Poté necháme 20 min louhovat, aby se uvolnila chuť z limetkových listů a nakonec přecedíme.
Příprava rýže (cca 25min):
Rýži vložíme do rýžovaru, zalijeme odměřenou vodou smíchanou s kokosovým mlékem, cukrem, rýžovar uzavřeme a zapneme. Jakmile se rýžovar vypne, rýži zlehka promícháme a dále ji udržujeme teplou k servírování.
Servírování:
Na střed nahřátého talíře nandáme kokosovou rýži. Opečenou tresku osolíme, pokapeme olejem a položíme na rýži. V pánvičce nahřejeme porci šťávy, segmentů, nakrájených limetkových listů a přendáme do jedné linky na talíř. Pokrm doplníme omytým listovým salátem, čerstvým koriandrem, mátou a chilli vlasy.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
makro newsletter
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Fish
Další recepty s rybami

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je