Konvektomaty

Konvektomaty jsou moderní víceúčelová zařízení, která pracují na principu horkovzdušné trouby, v níž za pomoci ventilátoru cirkuluje horký vlhký vzduch. Jejich využití v profesionální kuchyni je velmi široké, umožňují totiž všechny druhy kuchyňských úprav – vaření, pečení, vaření v páře, smažení či dušení, uplatnění najdou i při sušení či regeneraci potravin.

Konvektomaty

Více o konvektomatech

Kombinovaný režim

Spojení páry a horkého vzduchu minimalizuje váhové ztráty potravin a udrží maso šťavnaté a velmi křehké. Používá se také při přípravě zapékaných těstovinových či zeleninových pokrmů, je vhodný i pro rozmrazování a regeneraci předem připravených jídel.

Horký vzduch

Příprava potravin probíhá prostřednictvím rovnoměrně cirkulujícího horkého vzduchu. Rozpětí teploty se v závislosti na typu přístroje pohybuje od 20 do 300 °C. Režim je vhodný pro rozmrazování, udržení teploty, pečení a grilování, přípravu minutek i sladkého či slaného pečiva.

Parní režim

Vaření v páře je velmi šetrné k potravinám – na rozdíl od vaření ve vodě si suroviny zachovávají nejen barvu, ale i všechny vitaminy a minerály. Režim je ideální volbou pro přípravu všech druhů zeleniny, hodí se však i k vaření knedlíků, rýže, masa či vajec.

Šetří čas i finance

Použití konvektomatu přináší gastronomickým provozům řadu úspor. Jeho konstrukce zaručuje rychlý ohřev vzduchu i vody a současně malé tepelné ztráty během chodu, což výrazně šetří energii i čas přípravy. K pečení či smažení stačí menší množství tuku a k vaření v páře je oproti hrncům s vysokým objemem zapotřebí mnohem méně vody. Nezanedbatelnou předností je také úspora hmotnosti surovin, a to zejména v případě masa – ztráty během pečení jsou v případě konvektomatu až o 20 % nižší než při přípravě v klasické troubě.