Bejlík z husích prsou, vařené brambory, řepné zelí

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso a šťáva:
3000g
Husí prsa s kůží90g
Česnek český80g
Zázvor čerstvý200g
Husí sádlo300g
Cibule žlutá20g
Sůl kamenná50g
Máslo 82%1000g
Zeleninový vývar, vlastní výrobaZelí z řepy:
1500g
Červená řepa150g
Slanina bez kůže120g
Cibule žlutá50g
Med květový80g
Ocet vinný, červený10g
Sůl kamenná200g
Zeleninový vývar (domácí výroba)1500g
MCH Brambory vařené50g
MCH Pažitka čerstvá200g
FL Máslo 82%Jedlé květy
Postup přípravy
Naložení masa (cca 12 hodin):
Den předem protkneme po vlákně husí prsa s kůží kousky zázvoru a stroužky česneku. Necháme v lednici 12 hodin odležet.
Příprava masa (cca 4 hodiny):
Druhý den osmahneme na sádle do růžova nadrobno nakrájenou cibulku a pak ji zalijeme vývarem. Tučnou část husích prsou nakrojíme na kostičky, aby se z nich lépe vypékal tuk. Prsa pozvolna opékáme na pánvi ze všech stran, nejprve je opékáme kůží dolů. Následně je přidáme k cibulce s vývarem, přidáme stroužky česneku, zbylé sádlo a dáme do trouby. Pozvolna pečeme pod pokličkou doměkka při teplotě 120 °C asi 3 hodiny. Jakmile jsou prsa měkká, maso i stroužky česneku vyjmeme a šťávu svaříme na minimum, přecedíme a zjemníme studenými kostičkami vychlazeného másla.
Příprava zelí z červené řepy (cca 45 minut):
Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na nudličky a roztavíme dosklovata, přidáme na nudličky nakrájenou cibuli a zpěníme ji doměkka. Přidáme řepu, sůl, trochu zeleninového vývaru a dusíme pozvolna pod pokličkou „na skus“. Občas zelí promícháme a nakonec dochutíme medem a vinným červeným octem.
Příprava brambor (cca 15 minut):
Vařené brambory vyjmeme ze sáčku, propláchneme v dostatečném množství vody a necháme v děrované gastronádobě okapat. Před servírováním je vložíme do konvektomatu a upravujeme v programu „vaření v páře“ (cca 10 minut – délka ohřevu závisí na množství připravovaných brambor). Při servírování je doplníme máslem a najemno nakrájenou pažitkou.