Pečená husa, kedlubnové, dýňové a červené zelí, karlovarské a bramborové knedlíky

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Maso:
4000g
Husa chlazená50g
Sůl kamenná10g
MCH Kmín dvouletý CZZelí:
500g
MCH Zelí hlávkové červenéDýňové zelí:
1200g
Dýně máslová120g
Cibule žlutá50g
Med luční80g
Ocet vinný, bílý10g
Sůl kamenná100g
Olej rostlinnýKedlubnové zelí:
1200g
Kedlubny120g
Cibule žlutá50g
Med luční80g
Ocet vinný, bílý10g
Sůl kamenná100g
Olej rostlinný10g
MCH Pažitka čerstváKnedlíky:
16000g
MCH Bramborové knedlíky krájenéTěsto:
1000g
Žemle – housky, rohlíky400g
Mléko 1,5%400g
Vejce80g
Mouka hrubá20g
Sůl kamenná0,2g
Muškátový květ50g
Petržel listovኝáva:
500g
Výpek z husy30g
Mouka pohankováPostup přípravy
Příprava husy (cca 5 hodin):
Husu očistíme od zbytků peří, odřízneme kůži u krku a letky a obojí vložíme na dno gastronádoby. Husu ochutíme solí ze všech stran a přeložíme do vyšší gastronádoby. Povrch kachny ochutíme celým kmínem, mírně podlijeme vodou, přiklopíme poklicí a pečeme nejlépe přes noc na 120 °C cca 4 hodiny. Jako druhou fázi nastavíme přepnutí na HOLD. Takto bude husa udržována při teplotě 70 °C do rána – požadavek HACCP splněn.
Příprava zelí z dýně (cca 30 minut):
Oloupanou dýni nakrájíme na tenké plátky cca 3 mm silné a poté z nich krájíme jemné nudličky cca 7 cm dlouhé. Oloupanopu cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji dosklovata na oleji. Následně přidáme dýni, ochutíme solí, krátce orestujeme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na skus. Měkké zelí dochutíme vinným octem, medem a solí.
Příprava zelí z kedluben (cca 30 minut):
Oloupané kedlubny nakrájíme na tenké plátky cca 3 mm silné a poté z nich krájíme jemné nudličky cca 7 cm dlouhé. Oloupanopu cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme ji dosklovata na oleji. Následně přidáme kedlubny, ochutíme solí, krátce orestujeme, podlijeme vodou a dusíme pod pokličkou na skus. Měkké zelí dochutíme vinným octem, medem a solí. Nakonec doplníme zelí najemno nakrájenou pažitkou.
Příprava červeného zelí (cca 10 minut):
Hotové zelí vyjmeme ze sáčku a již ho pouze zregenerujeme.
Příprava těsta (cca 15 minut):
Den staré rohlíky nakrájíme na kostky o velikosti 1,5 cm, a je-li třeba, zvlhčíme je mlékem. Petržel omyjeme, osušíme, otrháme lístky, překrájíme je na malé kousky a smícháme s moukou. U vajec oddělíme bílky od žloutků. Do žloutků nastrouháme trochu muškátového oříšku, ochutíme je solí a vyšleháme do pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh, lehce ho smícháme s vyšlehanými žloutky a nakonec opatrně ručně vmícháme cukrářskou kartou do hmoty po částech mouku. Při míchání musí zůstat těsto nadýchané ušlehanými bílky. Vzniklé těsto ručně, pouze lehkým obracením hmoty, smícháme dohromady s nakrájenou žemlí.
Tvarování a vaření (cca 40 minut):
Karlovarské knedlíky se dříve vařily v páře v obousku. Knedlík byl zavěšen na vařečce, která byla položena na hrnci s vroucí vodou a přiklopena poklicí. Dnes používáme potravinovou fólii, do které knedlík zabalíme a na koncích uděláme uzel nebo zahneme konec pod knedlík. Případně ho ještě můžeme zabalit do alobalu a následně vaříme. Knedlík o průměru 5 cm vaříme na 80 °C na páře cca 45 minut, ve vodě 80 °C teplé asi 35 minut. Ve vodě knedlík obracíme po 20 minutách. Uvařený knedlík vyjmeme, necháme zchladnout, pak odstraníme fólii a knedlík potřeme rozpuštěným máslem. Z dobře připraveného těsta můžeme tvarovat i koule, které vaříme v páře.
Příprava šťávy (cca 10 minut):
Výpek z husy přecedíme přes jemný cedník a zahustíme ho předem upečenou pohankovou moukou. Vaříme cca 10 minut a šťáva je hotová. Mouku pečeme za občasného zamíchání v konvektomatu při teplotě 160 °C cca 20 minut.