Pečené kachní stehno s bramborové knedlíky, červené bavorské zelí

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
Kachní stehna:
3000g
Kachní stehna20g
Kmín celý30g
Sůl kamennኝáva:
g
Výpek z kachny30g
Mouka hladká700g
Kuřecí vývar, vlastní výrobaZelí hlávkové červené:
1200g
Hlávkové zelí červené100g
Cibule červená100g
Sádlo škvařené20g
Voda na podlití0,05g
Hřebíček0,05g
Badyán0,05g
Skořice celá0,01g
Bobkový list300g
Jablka mražená - kostky80g
Ocet vinný100g
Cukr krupice200g
Víno červené, suché40g
Mouka hladkáChlupaté knedlíky:
2500g
Brambory varný typ B100g
Vejce30g
Sůl kamenná600g
Mouka hrubá100g
Sádlo škvařenéSmažená cibulka:
300g
Cibule žlutá300g
0lej slunečnicový (na smažení)Postup přípravy
Příprava masa (cca 120 minut):
Nejdříve zkontrolujeme, zda jsou kachní stehna dobře očištěná, omyjeme je. Poté je osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně je podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C. Během pečení stehna podléváme vodou a přeléváme výpekem. V místech uložení sádla, je vidličkou propícháme, aby se lépe vypékalo. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile jsou stehna měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže zlatavá a křupavá. Pečená stehna vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do tmavě zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut. Poté šťávu přecedíme a dochutíme solí. Při servírování stehna rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa.
Příprava knedlíků (cca 10 minut):
Plátky knedlíků vyskládáme na děrovanou gastronádobu a regenerujeme před servírováním na program pára 80°C cca 5 minut.
Příprava zelí (cca 20 minut):
Hlávkové zelí očistíme od vrchních listů, překrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na stroji nebo nakrájíme nožem na nudičky 5mm široké, Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle do sklovata. Pak přidáme zelí, mírně podlijeme vodou, ochutíme solí, cukrem, kořením, červeným vínem a dusíme " na skus ". Hladkou mouku si upečeme v gastronádobě nebo pekáči na 160°C cca 15 minut a poté ji použijeme na zahuštění zelí.Těsně před dokončením tepelné úpravy přidáme kostičky jablek. Zelí dochucujeme svařeným octem s cukrem až když je hotové.
Příprava smažené cibulky (cca 10 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na nářezovém stroji nebo nožem na tenká kolečka o síle asi 2mm. Po částech ji vkládáme oleje o teplotě 160°C a pozvolna smažíme dozlatova. Občas musíme kolečka rozmíchat. Poté je vyndáme podběrákem a na papírové utěrce necháme okapat a vychladnout.
Servírování:
Na nahřátý talíř k levé straně poskládáme napařené chlupaté knedlíky, k pravé straně servírujeme porci červeného zelí, o které zpředu opřeme rozpečené stehno kachny. Maso podlijeme ochucenou šťávou a knedlíky posypeme smaženou cibulkou.
Komentář kuchaře:
1. Zelí se připravuje v každém kraji jinak. Někde se zahušťuje syrovým bramborem, jíškou, nebo se nezahušťuje vůbec.
2. Zelí ochucujeme octem, až když je měkké, neboť ocet zastaví měknutí zelí.
2. Zelí ochucujeme octem, až když je měkké, neboť ocet zastaví měknutí zelí.