Pečené kachní stehno s bramborové knedlíky, červené bavorské zelí

Doba přípravy150 min
NáročnostStřední
Počet porcí10

Co budete potřebovat?

MnožstvíIngredience
Kachní stehna:
3000g
Kachní stehna
20g
Kmín celý
30g
Sůl kamenná
Šťáva:
g
Výpek z kachny
30g
Mouka hladká
700g
Kuřecí vývar, vlastní výroba
Zelí hlávkové červené:
1200g
Hlávkové zelí červené
100g
Cibule červená
100g
Sádlo škvařené
20g
Voda na podlití
0,05g
Hřebíček
0,05g
Badyán
0,05g
Skořice celá
0,01g
Bobkový list
300g
Jablka mražená - kostky
80g
Ocet vinný
100g
Cukr krupice
200g
Víno červené, suché
40g
Mouka hladká
Chlupaté knedlíky:
2500g
Brambory varný typ B
100g
Vejce
30g
Sůl kamenná
600g
Mouka hrubá
100g
Sádlo škvařené
Smažená cibulka:
300g
Cibule žlutá
300g
0lej slunečnicový (na smažení)

Postup přípravy

Příprava masa (cca 120 minut):
Nejdříve zkontrolujeme, zda jsou kachní stehna dobře očištěná, omyjeme je. Poté je osolíme, okmínujeme a vložíme do gastronádoby. Mírně je podlijeme vodou, přikryjeme poklicí a pečeme v konvektomatu (troubě) na 165 °C. Během pečení stehna podléváme vodou a přeléváme výpekem. V místech uložení  sádla, je vidličkou propícháme, aby se lépe vypékalo. Přebytečné sádlo odebíráme. Jakmile jsou stehna  měkká, odstraníme poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud není kůže zlatavá a křupavá. Pečená stehna vyjmeme do čisté gastronádoby, výpek slijeme do pánve, vyrestujeme ho na tuk, snížíme příkon tepla, zaprášíme moukou, orestujeme ji do tmavě zlaté barvy, zalijeme vývarem, rozšleháme metlou a prováříme asi 15 minut. Poté šťávu přecedíme a dochutíme solí.  Při servírování stehna rozpékáme pod grilem dokřupava a do prohřátí masa.
Příprava knedlíků (cca 10 minut):
Plátky knedlíků vyskládáme na děrovanou gastronádobu a regenerujeme před servírováním na program pára 80°C cca 5 minut.
Příprava zelí (cca 20 minut):
Hlávkové zelí očistíme od vrchních listů, překrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na stroji nebo nakrájíme nožem na nudičky 5mm široké, Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme na sádle do sklovata. Pak přidáme zelí, mírně podlijeme vodou, ochutíme solí, cukrem, kořením, červeným vínem a dusíme " na skus ". Hladkou mouku si upečeme v gastronádobě nebo pekáči na 160°C cca 15 minut a poté ji použijeme na zahuštění zelí.Těsně před dokončením tepelné úpravy přidáme kostičky jablek. Zelí dochucujeme svařeným octem s cukrem až když je hotové. 
Příprava smažené cibulky (cca 10 minut):
Oloupanou cibuli nakrájíme na nářezovém stroji nebo nožem na tenká kolečka o síle asi 2mm. Po částech ji vkládáme oleje o  teplotě 160°C a pozvolna smažíme dozlatova. Občas musíme kolečka rozmíchat. Poté je vyndáme podběrákem a na papírové utěrce necháme okapat a vychladnout.
Servírování:
Na nahřátý talíř k levé straně poskládáme napařené chlupaté knedlíky, k pravé straně servírujeme porci červeného zelí, o které zpředu opřeme rozpečené stehno kachny. Maso podlijeme ochucenou šťávou a knedlíky posypeme smaženou cibulkou.
Komentář kuchaře:
1. Zelí se připravuje v každém kraji jinak. Někde se zahušťuje syrovým bramborem, jíškou, nebo se nezahušťuje vůbec.
2. Zelí ochucujeme octem, až když je měkké, neboť ocet zastaví měknutí zelí.
Letáky
Aktuální nabídka
Prozkoumejte naše  makro letáky.
Prozkoumat
Registrace
STAŇTE SE MAKRO ZÁKAZNÍKEM
Staňte se zákazníkem makro  a užívejte si všech výhod
Získat makro kartu
makro karty
Další recepty na drůbeží maso

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je