Grilovaný halibut s asijskou zeleninou

Co budete potřebovat?
MnožstvíIngredience
1300g
chlazený filet halibuta50g
máslo (82%)50g
sezamový olej1g
kamenná sůl300g
mrkev500g
muškátová dýně300g
zelená cuketa200g
bílá cibule50g
sezamový olej5g
cukr krupice50g
mungo klíčky30g
čerstvý koriandr10g
chilli čerstvé220g
lehká, soy omáčka100g
rybí omáčkaPostup přípravy
Příprava masa (cca 10 minut):
1) Chlazený filet nakrájíme na porce, přeložíme je na plato vyložené kuchyňským papírem, a necháme je odložené na pracovní desce. Neukládáme je do chladničky, aby maso nebylo přechlazené.
2) Halibuta opékáme na oleji pouze z jedné strany. Opékáme tu stranu, kde byla kůže.
3) Když vidíme, že se strana zabarvuje do zlatava, tak příkon tepla zmírníme na minimum a pozvolna dopékáme na pánvi do propečení bez otáčení.
4) Nakonec lehce osolíme a servírujeme opečenou stranou nahoru.
2) Halibuta opékáme na oleji pouze z jedné strany. Opékáme tu stranu, kde byla kůže.
3) Když vidíme, že se strana zabarvuje do zlatava, tak příkon tepla zmírníme na minimum a pozvolna dopékáme na pánvi do propečení bez otáčení.
4) Nakonec lehce osolíme a servírujeme opečenou stranou nahoru.
Příprava zeleniny (cca 20 minut):
1) Očištěnou zeleninu nakrájíme na pravidelné, dlouhé nudličky. Cibuli nakrájíme na jemné výseče.
2) Na olivovém oleji si v pánvi postupně orestujeme zeleninu. Postupujeme od nejtvrdší k nejměkčí. V praxi nejdříve restujeme tvrdé zeleniny jako jsou mrkev, dýně a jiné až po ty nejměkčí suroviny cibulka, kličky a bylinky.
3) V průběhu restování zeleninu ochutíme solí a cukrem soy omáčkou, a rybí omáčkou, sezamovým olejem. Tím zvýrazníme chuť a vůni restované zeleniny. Zeleninu restujeme "na skus".
2) Na olivovém oleji si v pánvi postupně orestujeme zeleninu. Postupujeme od nejtvrdší k nejměkčí. V praxi nejdříve restujeme tvrdé zeleniny jako jsou mrkev, dýně a jiné až po ty nejměkčí suroviny cibulka, kličky a bylinky.
3) V průběhu restování zeleninu ochutíme solí a cukrem soy omáčkou, a rybí omáčkou, sezamovým olejem. Tím zvýrazníme chuť a vůni restované zeleniny. Zeleninu restujeme "na skus".
Servírování:
Na střed talíře naaranžujeme nudličky orestované zeleniny, na které položíme porci opečeného halibuta, opečenou kůrčičkou navrch.